1651

Flood /наводнение/ - или силата на майката природа

Flood /наводнение/ - или силата на майката природа

Има само няколко места на Земята, където проблемът с наводненията не съществува. Наводненията са сред най-често срещаните и разрушителни природни опасности на Земята. Всяка област, в която вали, е склонна към този катаклизъм, въпреки че дъждът не е единствената причина за наводненията.

Как възникват наводненията?

Наводненията се случват, когато водата наводни земя, която обикновено е суха. Може би достатъчно в много отношения.
Прекомерният дъжд, напукан язовир или дига, бързо топене на сняг или лед или дори дейност на бобър могат да прелеят река, което води до проникване на вода в съседни райони, известни като заливна равнина. Крайбрежните наводнения се случват, когато мощна буря или цунами кара морето да се издига и водата навлиза във вътрешността.
Обикновено наводненията отнемат часове или дори дни, което дава на местните жители време да се подготвят или евакуират. Има обаче и такива, които се формират бързо и без предупреждение. Така наречените светкавични наводнения са изключително опасни, като веднага превръщат нежен поток в буйна река, която помита буквално всичко по пътя си.
Изменението на климата увеличава риска от наводнения в световен мащаб, особено в крайбрежните и ниско разположените райони, поради излагането им на екстремни метеорологични явления и повишаване на морското равнище. Наред с други неща, повишаването на температурата, придружаващо глобалното затопляне, допринася за по-бавното движение на ураганите, които носят повече дъжд със себе си и се носят по-дълго над района, значително увеличавайки количеството вода в реките. 
Междувременно топящите се ледници допринасят за повишаване на нивата на водата в морета и океани, причинявайки дългосрочни, хронични рискове от наводнения на много места по света - от Венеция до Маршаловите острови.

Последици от наводнението

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие наводненията причиняват щети за над 40 милиарда долара годишно в целия свят. Само в САЩ загубите са били средно близо 8 милиарда долара годишно. През последните десетилетия броят на загиналите нарасна до над 100 души годишно. 
Тъй като наводнените води се оттеглят, повредените области често стават дебели пластове от тиня и кал. Водата и пейзажът могат да бъдат замърсени с опасни материали като боклук, отломки с остри ръбове, пестициди, гориво и необработени отпадъчни води. 
Хората в наводнените райони често са без електричество и чиста питейна вода, което води до огнища на сериозни болести, предавани по вода като тиф, хепатит А и холера.

Предотвратяване на наводнения

Наводненията, особено в речните заливни равнини, са  естествени и съществуват от милиони години.  За съжаление хората бяха тези, които увеличиха риска от болести и щети и дори смърт, като все повече изграждаха домове, предприятия и инфраструктура в уязвими заливни заливи.
Огромните усилия за смекчаване и оцеляване на неизбежните наводнения доведоха до някои от най-амбициозните инженерни усилия в историята, включително обширната система от наводнения в Ню Орлиънс и масивните насипи и язовири в Холандия. Такива инициативи трябва да се популяризират и възпроизвеждат толкова често в световен мащаб, колкото изменението на климата и амбицията на човека да промени естествения ред оказват все по-голям натиск върху уязвимите заливни заливи. Докато развиваме и променяме пейзажа, не трябва да забравяме, че ние също трансформираме районите, в които живеем, и трябва да се адаптираме към тези нови условия, за да се чувстваме в безопасност.
Въз основа на статията: www.nationalgeographic.com/environment -със съкращение.


Автор: Иван Иванов
Източник: National Geographic
Сайт: www.nationalgeographic.com/environment