1370 здраве

Омекотената вода безопасна ли е за пиене

Омекотената вода безопасна ли е за пиене

Много се спори дали може да се пие омекотена вода. В статията по-долу ще се опитаме да отговорим ясно на този въпрос, подкрепяйки отговора с необходимите изчисления.

Какво е значението на натрия за здравето?

Голяма част от дискусията се върти около натрия. Омекотителят за йонообмен въвежда малко количество натрий във водата - накратко, всеки калциев или магнезиев йон се заменя с натрий.
Важното е, че трябва да правите разлика между натрий и сол. Трапезната сол се състои от натрий + хлорид, 40% от които е натрий. Колко точно е натрият в солта? Просто казано, сол (g) = натрий (g) x 2.5. Погледнато от друга гледна точка: 400 mg натрий = щипка сол.
Когато се консумира в рационални количества, натрият не се счита за опасен сам по себе си. Всички ние се нуждаем от натрий в диетата си, защото той е от решаващо значение за цялостната функция на всяка клетка в тялото ни. Натрият е отговорен за електролитния баланс в тялото и е ключов компонент на солната киселина за подпомагане на храносмилането. Натрият също така предотвратява дехидратацията и поддържа киселинно-алкалния баланс. Липсата на натрий в организма води до слабост и разстройства в храносмилането. Проблемът обаче е, да не се консумира твърде много от него. Смята се, че твърде много натрий повишава кръвното налягане, което може да доведе до сърдечни проблеми.

Колко натрий се препоръчва във вашата ежедневна диета?

Препоръчителният дневен прием на натрий от СЗО е да не надвишава 6 g / ден. Настоящата статистика показва, че ние консумираме средно 3240 mg натрий всеки ден, което означава 8,1 g сол, което е повече от чаена лъжичка.
Много е важно прекомерните количества натрий да идват предимно от храна, а не от вода, дори омекотена вода. За съжаление, често срещаните храни като пържоли, месо, супи и дори хляб често съдържат твърде много натрий. В омекотената вода допълнителният натрий в повечето случаи не е проблем. Например, литър вода с дори 200 mg натрий съответства само на 4% от натриевия баланс. Междувременно, като омекотява всеки 1 градус немска твърдост, машината добавя около 8,2 mg натрий на литър вода. Това означава, че пиейки 3 литра омекотена вода дневно, ние консумираме 344,4 mg натрий, което е приблизително 0,87 g трапезна сол. Това е пример за количеството сол, съдържащо се в 1 филия бял хляб.

Можете ли да пиете омекотена вода?

Да. Дори много твърда вода (над 25 ° dH), омекотена до препоръчаните няколко немски градуса, отговаря на изискванията на правилата за питейна вода. Единственото изключение е, ако сте на диета с много ниско съдържание на натрий. След това трябва да включите допълнително натрий в менюто.


Автор: Иван Иванов
Източник: ФОНИК ЕООД
Сайт: fonik-water.com