902 омекотител

Как се сравняват омекотителите за вода

Как се сравняват омекотителите за вода

За да знаете как да сравнявате омекотители, първо трябва да отговорите на въпроса „Какво може да прави омекотителят за вода?“

Основната функция на устройството е омекотяването, което е прост процес, при който калциевите и магнезиевите йони се обменят с натриевите йони. Не може да се направи по-добре или по-лошо. Всички омекотители за вода - от най-евтините до най-скъпите, правят същото. Освен метод за омекотяване, какви са разликите между омекотителите и как трябва да се сравняват?


Освен омекотяването, устройството има и втора функция - регенерира йонообменната смола. Регенерацията се извършва след омекотяване на определено количество вода и се извършва през целия живот на омекотителя, т.е.в зависимост от параметрите и първоначалното качество на водата, от 10-15 до 30 години. За всяка регенерация са необходими таблетирана сол и вода и това са оперативни разходи, които ще имате до 3 десетилетия всеки път, когато омекотителят регенерира йонообменната смола. За 30 години употреба устройството ще ви струва толкова, колкото харчите за сол и вода за регенерация. 


Следователно колко омекотителят консумира консумативи и колко често контролерът започва регенерацията са ключовите параметри на омекотителя и основа за сравнение.


Устройствата EcoWater са програмирани по специален начин. Начинът, по който работят, се определя от най-модерния контролер на пазара. Основната цел на този контролер е непрекъснато да оптимизира дозите вода и сол за регенерация, така че оперативните разходи да бъдат възможно най-ниски през целия експлоатационен живот.a

Измерими и неизмерими параметри

Разбира се,рекламните брошури могат да ви помогнат при сравнението на омекотителите за вода, в които ще намерите типични параметри като капацитет на йонообмен, обем на слоя смола или дебит - това са измерими и „очевидни“ параметри, които могат допълнително да стеснят избора. Не можете обаче да забравите за параметрите, които не се виждат на пръв поглед, поради което не всеки мисли за тях при сравнение. Такива параметри включват издръжливост на устройството, безпроблемна работа, икономичност,добро обслужване или марка. 
Те са толкова важни, колкото и числата в таблиците.
Колко важна е трайността и безпроблемната работа на омекотителя? Много. 
Много омекотители на пазара са устройства, съставени от компоненти от различни елементи. Различни производители = различни гаранционни условия, различни производствени методи и различен живот на компонентите и потенциални проблеми в случай на повреда. Цялостното устройство, проектирано, произведено и внимателно тествано като едно цяло, е много по-добро решение. Тогава можете да сте сигурни, че кодовете на контролера са идеално подходящи за обема на смолата и капацитета на резервоара, а устройството има подходящ размер на главата-основния клапан. Това се потвърждава от многобройни патенти и сертификати за безопасност на EcoWater. 
Част от обслужването е подмяната на износени части - тяхната наличност и лекота на подмяна са важни, така че услугата да не продължи дълго и да струва твърде много. Също така е важно някой да се погрижи за устройството - оторизираният дилър и репутация на марката осигуряват професионално следпродажбено обслужване. 
Обърнете внимание и на конструкцията на главата, т.е. най-важният елемент на омекотителя - твърде сложната конструкция означава отнемаща време услуга или нежеланието на сервизния техник да я поправи.
Съораженията на EcoWater са оборудвани със специално патентовани глави /клапани/,които ги няма в другите марки омекотители.
Тези клапани са изключитлно надежни и пригодени да обработват и води с повишена мътност. Клапаните на EcoWater са функционално опростени и съдържат само 27 части.Конкурентните клапани, съдържат над 44 части в зависимост от производителя,което определя и по големия риск от дефектиране на толкова части.

Допълнителни удобства-екстри

Това, което допълнително може да различи омекотителя, са функции, повишаващи комфорта при използване и повишаващи безопасността. В случая с интелигентните устройства eVOLUTION това е WiFi модул, благодарение на който можете да получавате SMS или имейл предупреждения, известия за изчерпване на солта, прекомерна консумация на вода или поддръжка. Отдалечената и незабавна информация за наводнение или изтичане може да ви спаси от битова катастрофа. Приложението за омекотяване също ви позволява да анализирате дневната, седмичната или месечната консумация на вода, за да можете да промените навиците си заедно със семейството и да можете да живеете по-икономично.
В заключение, какво да търсите, когато сравнявате омекотители?

  • Относно оперативните разходи - най-важното е ниският разход на вода и сол за регенерация и интелигентен контролер!
  • Дали устройството идва от реномиран един производител и от какви материали е произведено.
  • Какъв е произхода на уреда и репутацията на компанията производител.
  • Какъв имидж има дилъра за България и продавача.
  • Какви са условията за обслужване и сервиз.
  • Какво влиза в цената:Разходи по доставка, тестване на водата на клиента, пуск на уреда от представител на доставчика или съдействие за това.Гаранционни условия.
  • Има ли допълнителни удобства/екстри/, по време на експлоатация.
     

Автор: Иван Иванов
Източник: ФОНИК ЕООД
Сайт: fonik-water.com