1891

Пилеене на вода в дома

Пилеене на вода в дома

Много от нас имат лоши навици, които в дългосрочен план могат значително да увеличат сметките ни за вода. Ето няколко примера за това как всеки ден пилеем вода у дома.

През лятото изчаквате водата от чешмата да изстине

Когато през лятото ви се иска да изпиете освежаваща чаша студена вода направо от чешмата (ние ви подкрепяме!), Отваряте ли крана за няколко мига, докато водният поток е студен? Освен ако не живеете някъде, където чешмяната вода винаги е студена, този малък навик губи изненадващо количество вода. По-добрият начин да утолите жаждата си за студена вода е да напълните голям съд с вода и да я съхранявате в хладилника. За да направите вкуса на водата още по-добър, филтрирайте я, преди да я налеете.

Имате остаряла тоалетна

Устройството, което използва най-много вода в къщата, е тоалетната. По-старите тоалетни, инсталирани през 90-те години, могат да използват между 15 и 30 литра вода на тоалетна вода. За сравнение, новите тоалетни изискват само 5-6 литра на вода.

Поливате растенията следобед

Най-доброто време за поливане на повечето външни растения е рано сутрин или вечер. Защо? Тъй като част от водата може да се изпари, преди да достигне корените - следобедът обикновено е най-топлата част от деня.

Нямате аератор за душ

Ако търсите оправдание да се отдадете на нова душ глава, ето една - когато инсталирате високоефективен аератор на кран или аерирана душ глава, можете да спестите почти 14 000 литра вода годишно! Това е голяма икономия за вашия джоб и околната среда.

Отлагате ремонта на течащи кранове

Ремонтът на течащ кран не е вълнуващ начин за всеки да прекара един следобед, но наистина си струва да запретнете ръкави възможно най-скоро или да се обадите на водоповодчик . Течащият кран може да губи до 12 000 литра вода годишно. Това е като да вземате допълнително пет душа на ден.

Пускате съдомиялната машина, когато не е пълна

Пускането на съдомиялната машина, когато тя не е пълна, е неефективно използване на електричество и вода. Изчакайте известно време, докато имате достатъчно мръсни съдове, за да го напълните, или просто изперете някои предмети на ръка.

Зареждае само няколко неща в пералнята

Дори високоефективните съвременни перални машини обикновено използват между 20 и 45 литра вода на цикъл. Въпреки че не е добра практика да натискате пералнята си до краен предел, пускането на тази жадна за вода машина само с няколко дрехи вътре е голяма загуба на ресурси и пари.

Оставяте крана включен, докато миете зъбите си

Това е често срещан навик, от който си струва да се отървете. Оставянето на чешмата, докато миете зъбите, може да загуби голямо количество вода, ценен ресурс. Ако миете зъбите си в продължение на две минути, може да загубите 4 литра вода по този начин.


Автор: Иван Иванов
Източник: ФОНИК ЕООД
Сайт: fonik-water.com