1062 здраве

Вода и спорт

Вода и спорт

Когато тренирате, мускулите ви работят и генерират топлина. Колкото по-интензивно тренирате, толкова повече топлина ще произведете. От тази нежелана топлина се освобождавате най-вече чрез потта, но също така чрез зачестилото дишане, което изпарява немалко вода. Общо за цялата тренировка изхвърляме от половин до над два литра.

Вода - защо ви е нужна?
 
Обръщали ли сте внимание колко течности приемате всеки ден?
Няма универсален начин за определяне на дневната нужда - тя зависи от теглото, нивото на активност, физическото състояние и много други фактори.
 
Смята се, че минималното количество е 2 литра на ден. Aко се потите обилно и/или живеете на топло влажно място, необходимостта може да нарастне повече от два пъти.
 
Какво става, ако не пиете достатъчно вода?
Случвало ли ви се е да усетите виене на свят и внезапно изтощение в средата на тренировката? Или упоритото главоболие след нея?
Често си мислим, че причината е преумора или недостатъчно сън, и макар това да са съпътстващи фактори, основният е дехидратирането.
То намалява способността на тялото да се охлажда и да пренася кислород до мускулите, предизвиквайки умора значително по-рано от нормалното.
Силата също пада пропорционално на загубата на течности, тъй като мускулите в състава си са предимно вода - около 76%.
При загуба дори на 2% от водата в тялото, физическата сила може да падне до 15-20%.
Когато стигне до състояние на дехидратация, тялото ни взима предпазни мерки най-вече срещу прегряването. Тялото ви ще си я набави от собствените си запаси, най-вече от кръвта.
Като резултат тя се сгъстява и става по-трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система, получава се застояване на кръвта в някои части, с течение на времето се увеличава рискът от високо кръвно, завишен холестерол и сърдечни заболявания.
Скорошни изследвания свързват намаления прием на вода и с хронично главоболие, киселини в стомаха и артрит.

За да избегнете неприятни моменти в залата, свързани с обезводняване, трябва винаги:

  • Да се подготвим за тренировка, като пием достатъчно течности преди това. Ако тя е следобед, най-добре да изпием минималното дневно количество - 2 литра;
  • Да пием течности по време на самата тренировка, каквато и да е тя;
  • Първото нещо, което трябва да възстановим след тренировка, е водата.

 
Вода или...
Ако спортуваме усилено, чистата вода невинаги е най-добрият избор за възстановяване на течностите. По-добър ефект ще имат така наречените "изотонични напитки".
Те съдържат около 6-7% въглехидрати и електролити в такава пропорция, че преминават в кръвта по-лесно от чистата вода, защото имат налягане, близко до това на кръвта.
 
Задържане на вода
Ако ви се случва да се събудите подути и подпухнали, а обувките от вчера да не ви стават, то вие сте задържали вода.
Това може да говори за бъбречни проблеми, но може и проблемът да е в това, че просто прекалявате със солта (което е сравнително лесно, предвид повечето готови храни).
В този случай трябва да пиете повече вода, за да изхвърлите натрупаното количество. Най-добре си вземете дестилирана или изворна, вместо минерална вода.


Автор: Иван Иванов
Източник: BB Team
Сайт: bb-team.org