993 здраве

Защо е по-добре да пиете вода, вместо напитки

Защо е по-добре да пиете вода, вместо напитки

Вашето тяло съдържа приблизително 70% вода. Без него не можете да поддържате нормална телесна температура, ставите в добро състояние и да се отървете от токсините чрез урина, пот и изхождане.

Недостигането на достатъчно вода може да доведе до дехидратация, което води до мускулна слабост и спазми, липса на координация и повишен риск от топлинен удар. 
Всъщност водата е толкова важна, че без нея човек няма да оцелее повече от 3-4 дни.
И така, колко вода ви трябва? Само за да попълните това, което губите всеки ден чрез отделителната система, изпотяване и дори издишване? Вероятно често чувате, че трябва да пиете поне 8 чаши вода всеки ден. Световните организации дори препоръчват на жените да пият около 11 чаши вода на ден, а на мъжете 15 чаши вода! Освен това имайте предвид, че вашите нужди от вода се увеличават:

  • В топлите или горещите дни.
  • С повишена физическа активност.
  • Когато сте болни, особено ако имате висока температура, диария, кашлица или повръщане.

Това обаче са само оценки и обобщения - всеки от нас се нуждае от различна дневна доза вода, като се вземат предвид възрастта, теглото, начина на живот и нивото на активност. Всеки ден можете да приемате точното количество вода, като я пиете, ядете на храна и ядете плодове и зеленчуци. Не забравяйте, че ако ще правите нещо напрегнато, като например да спортувате, ще ви е необходима допълнителна вода преди, по време и след тренировка. Тогава водата е най-доброто решение, много по-добро от популярните напитки.

Защо не си струва да пиете напитки?

Напитките никога не утоляват жаждата ви. Те работят много като диуретик, който отнема повече вода, отколкото доставя на тялото. Преработката на високи дози захар в напитки изразходва значително количество вода от тялото. Експертите казват, че за да замените изразходваната вода, трябва да изпиете до 8-12 чаши вода за всяка консумирана чаша напитка!

Напитките измиват минералите

Повишеното ниво на фосфат в напитките извлича важни минерали от тялото. Напитките се приготвят с пречистена вода, която също извлича важни минерали от тялото. Силната липса на минерали може да доведе до сърдечни заболявания, остеопороза и много други заболявания. Повечето витамини не могат да изпълняват функциите си в организма без наличието на минерали. Напитките могат да премахнат ръждата от бронята на автомобила или други метални повърхности. Представете си с какво трябва да се изправи храносмилателният ви тракт, когато сипвате газирана напитка в себе си ...

Захар и аспартам

Високите количества захар в безалкохолните напитки карат панкреаса да произвежда допълнително инсулин, което води до хипогликемия. Хроничното повишаване на нивата на захар и инсулин може да доведе до диабет и други сериозни заболявания. Това е особено обезпокоително за развиващите се деца и може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми. Диетичните напитки от своя страна съдържат аспартам, който е свързан с депресия, безсъние и неврологични заболявания.

Напитки и храносмилане

Напитките сериозно пречат на храносмилането. Кофеинът и големите количества захар на практика спират храносмилателния процес. Това означава, че тялото ви по същество не получава никакви хранителни вещества от току-що изядената храна, дори тези, изядени часове по-рано.

Прекалено много киселина

Безалкохолните напитки са изключително киселинни. Човешкото тяло естествено има рН около 7. Безалкохолните напитки имат рН около 2,5, което означава, че вливате в тялото си нещо, което е в пъти по-киселинно от тялото ви! Болестите се развиват изключително лесно в кисела среда. Колкото по-болен е човек, толкова по-ниско е рН на тялото.
Постоянното отказване на достатъчно количество вода на тялото ви може да доведе до хронична клетъчна дехидратация, състояние, което отслабва тялото на клетъчно ниво. Това от своя страна може да доведе до отслабена имунна система и много други заболявания. 
Ако вие пиете напитки, които уж убиват жаждата ви, ви съветваме да промените навиците си възможно най-скоро. Вашето тяло се нуждае от вода, а не от лакомство с мехурчета със съмнително качество


Автор: Иван Иванов
Източник: ФОНИК ЕООД
Сайт: fonik-water.com