848 омекотител

Защо котлите мразят твърдата вода

Защо котлите мразят твърдата вода

Ако вашият котел се захранва от твърда вода, т.е. вода, съдържаща значителни количества калциеви и магнезиеви соли, трябва да вземете предвид по-високите експлоатационни разходи и риска от преждевременна повреда на устройството. Твърдата вода образува варови отлагания вътре в котела при температура малко над 40 ° C. Смята се, че хомогенната скала от варовик, с дебелина около 2 мм, увеличава разхода на гориво с до 25%!

Какво се случва вътре в отоплителната система, когато в нея се натрупват варовикови отлагания? 
Повечето образувания в казаните се дължат на наличието на калциеви и магнезиеви йони във водата за подправяне. Минералите се утаяват при високи температури, образувайки неразтворим слой от котлен камък вътре в котела, който действа като изолатор, който пречи на преноса на топлина. Коефициентът на топлопреминаване за варовиков слой с дебелина 3 мм е същият като за стоманена плоча с дебелина 250 мм. Топлината се опитва да влезе във водата, но камъкът ефективно препречва пътя си. В резултат на това котелът става по-топъл и по-топъл, докато помещението се охлажда. Това е двойно неблагоприятна ситуация.


Котелът акумулира основно калциев карбонат, който не иска да се разтвори във вода. В допълнение към това в отоплителната ви система вероятно ще се натрупат и други минерали, в порядъка на калциев сулфат, магнезиев карбонат, желязо, силиций и манган. 
Важно е да се разбере как се образуват находищата на минерали. Помислете за чаша горещо кафе. Добавяте супена лъжица захар и я разбърквате. Захарта се разтваря моментално и колкото по-горещо е кафето, толкова по-бързо ще се случи това.
Но минералите, които причиняват варовик в отоплителната система, правят обратното. Те са обратно разтворими. Това означава, че колкото по-гореща става водата, толкова по-малко минерали тя ще може да разтвори. Твърдата студена вода, доставяща системата, съдържа минерали, отговорни за образуването на котлен камък. При нагряване минералите се утаяват и залепват върху горещи повърхности.Вече имаме проблем!

Проблемни отлагания в парни котли

Накипът може да причини много проблеми в парните котли, особено ако кондензирате парата. Кондензатът означава много студена захранваща вода и следователно богата на калций и магнезий, които се задържат към най-горещите повърхности на котела, забавят преноса на топлина, увеличават сметките за гориво и съкращават живота на котела. Повечето собственици го смятат за неизбежно, но има няколко начина да се избегне бедствие. Най-добре е да омекотите захранващата вода с омекотител, така че в нея да няма проблемни калциеви и магнезиеви соли.
Какво друго може да се направи? Вместо да захранвате котела със студена вода, прекарайте го през малък бойлер. Калцият и магнезият ще се утаят вътре в бойлера вместо в бойлера. Разбира се, вашият бойлер ще пострада в даден момент, но все пак е по-евтин вариант.
Още един трик: на линията за подаване на топла вода от бойлера инсталирайте въздушен сепаратор, същия, който бихте използвали в хидравлична отоплителна система. Прокарайте през него гореща захранваща вода, която ще действа като евтин обезвъздушител, премахвайки въздуха, преди да влезе в котела. По-малко въздух означава по-малко минерални отлагания.


Автор: Иван Иванов
Източник: ФОНИК ЕООД
Сайт: fonik-water.com